Στα νησιά Μπαγιέστας
Είναι -ως επί το πλείστον- σχηματισμοί βράχων που βυθίζονται κατακόρυφα στη θάλασσα, και φιλοξενούν αναρίθμητα θαλάσσια ζώα και θαλασσοπούλια.
Ξεκινώντας από τη χερσόνησο του Παράκας για τα νησιά Μπαγιέστας, το πρώτο που συναντά ο ταξιδιώτης είναι το περίφημο Paraque Candelabra ή Paracas Candelabra (Τρίαινα του Παράκας). Πρόκειται για έναν αρχαίο γεωγλυφικό σχηματισμό που χρονολογείται περίπου από το 200 π.Χ. Αυτό το μυστηριώδες σχέδιο το οποίο προσελκύει πολλούς τουρίστες, μοιάζει με τρίαινα ή κηροπήγιο. Το ύψος του φτάνει τα 183 μέτρα και το πλάτος στα 3,2 μέτρα, με βάθος των αυλακώσεων το ένα μέτρο. Στην περιοχή της "Τρίαινας του Παράκας" ανακαλύφθηκαν κεραμικά σκεύη από τον πολιτισμό των Παράκας.
Οι λόγοι κατασκευής της "Τρίαινας του Παράκας" ποικίλουν: από λαϊκούς μύθους μέχρι επιστημονικές θεωρίες. Κάποιοι λένε πως υποδηλώνει ένα τεκτονικό σύμβολο, ενώ μια άλλη θεωρία λέει πως το δημιούργησαν ναυτικοί ως σημάδι, για να ξεχωρίζουν τη γη από τη θάλασσα. Άλλη θεωρία αναφέρει πως πρόκειται για το χρυσό ραβδί (σαν αστραπή) του θεού Βιρακότσα που συναντάται στη μυθολογία των λαών της Ν. Αμερικής, ενώ μια άλλη λέει πως πρόκειται για την αναπαράσταση ενός φυτού, πιθανά κάποιου παραισθησιογόνου, όπως το Στραμώνιο.
Εκατοντάδες χιλιάδες είδη πουλιών σε όλο το πλάτος των βράχων στα νησιά Μπαγιέστας. Το λευκό χρώμα στην πλαγιά είναι συγκεντρώσεις γκουανό. Τεράστιες ποσότητες γκουανό (δηλ. περιττώματα από θαλασσοπούλια) εξάγονταν στην Ευρώπη για να χρησιμοποιηθούν σαν λίπασμα. Για δεκαετίες η βιομηχανία αυτή ήταν η κυριότερη πηγή εσόδων για το Περού. H συλλογή του γκουανό (που παλιά έφτανε το ύψος των 80 μέτρων!!!) που καλύπτει το νησί, ήταν η κυριότερη πηγή εσόδων για το Περού. Σήμερα μόνο δύο φορές το χρόνο επιτρέπεται η συγκομιδή του, γιατί τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί δραματικά.
Στις ακτές μπορείς να δει κανείς μεγάλο αριθμό θαλάσσιων λεόντων (επιστ. ονομασία: Otaria byronia). Καθημερινά, ένας μεσαίου μεγέθους θαλάσσιος λέοντας, που τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια, καταναλώνει περίπου το 14% του σωματικού βάρους του σε φαγητό... Οι σταρ των Μπαγιέστας, λοιπόν, χαριεντίζονται κατά εκατοντάδες στις ακτές μαζί με τα μωρά τους, ή κοιμούνται αιωνίως σαν ακροβάτες πάνω σε απόκρημνους βράχους.
Πάνω στα βράχια, και στις ψηλότερες άκρες των νησιών, υπάρχουν αναρίθμητα θαλασσοπούλια, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες πελεκάνοι (Pelecanus thagus). Ζει στη δυτική ακτή της Ν. Αμερικής, σε μικρές αποικίες από το ύψος της Χιλής ως το βόρειο Περού και εμφανίζεται ως επισκέπτης στη νότια Χιλή και τον Ισημερινό. Εντάχθηκε στον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN το 2008, αναφερόμενο ως "Σχεδόν Απειλούμενο" ("Near Threatened").