Τα γεωθερμικά πεδία Myvatn & Námafjall
Read MoreΗ περιοχή της λίμνης Myvatn
Από τα πιο παράξενα και μυστηριακά τοπία που μπορεί κάποιος να συναντήσει. Τριγυρισμένη από ηφαίστεια, αβαθής, γεμάτη νησάκια ηφαιστιογενών πετρωμάτων και κώνους τέφρας, με χαμηλή βλάστηση και με ένα υπέδαφος που κυριολεκτικά βράζει.
Ηφαίστεια έχουν αφήσει την λάβα τους τριγύρω. Ψευδοκρατήρες στον δρόμο σου...
Λίγο παραδίπλα η γη βγάζει ατμούς. Με πίεση και θόρυβο...Η περιοχή της λίμνης Myvatn
Εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας γύρω από τη Λίμνη Myvatn.
Η κεντρική θέρμανση στις περισσότερες πόλεις και χωριά της Ισλανδίας γίνεται με γεωθερμική ενέργεια με σχεδόν μηδενικό κόστος.
Τα γεω-θερμοκήπια παράγουν ντομάτες, αγγούρια, μέχρι και μπανάνες (σε μικρές βέβαια ποσότητες).
Όλες οι κοινότητες, αλλά και πολλά σπίτια σε όλη την Ισλανδία, έχουν μεγάλες και μικρές θερμαινόμενες πισίνες ανοικτού χώρου, με ιαματικά (θειούχα) νερά. Εκεί οι Ισλανδοί αναζητούν θαλπωρή κατά τον ατέλειωτο σκοτεινό χειμώνα.Η περιοχή της λίμνης Myvatn
Ανατολικά της λίμνης Myvatn: Κατά μήκος της εθνικής οδού, ολόκληρη η επιφάνεια της γης αναδύει ατμούς, και γενικά υπάρχει έντονη γεωλογική δραστηριότητα. Καθώς αφήνουμε πίσω μας τη λίμνη, ο δρόμος διασχίζει ένα ερημικό τοπίο χωρίς βλάστηση μέχρι το Egilstadir, κοντά στο οποίο το τοπίο ξαναπαίρνει την γνώριμη μορφή της αρχέγονης γης, με ηφαιστιογενείς λόφους και ατμούς να αναβλύζουν από παντού.
Γεωθερμικό πεδίο Námafjall
Το Namafjall είναι μια περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση λιμνών και βαλτωδών σχηματισμών που βράζουν στους 200 βαθμούς Κελσίου και εκπέμπουν ατμούς. Στο παρελθόν, η περιοχή αποτελούσε σπουδαία πλουτοπαραγωγική πηγή για την χώρα, χάρη στην εξόρυξη και εξαγωγή υδροξειδίου του θείου, ενός από τα βασικά συστατικά της πυρίτιδας.
Η υψηλής θερμοκρασίας γεωθερμική περιοχή Námafjall βρίσκεται μέσα στο πλήθος σχισμών του ηφαιστειακού συστήματος Krafla, 4 χλμ νότια της καλντέρας Krafla (διακρίνεται αριστερά)Γεωθερμικό πεδίο Námafjall
Στους πρόποδες του όρους Námafjall, οι αποθέσεις θείου είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της γεωθερμικής δραστηριότητας. Το ίδιο πράγμα μπορεί να ειπωθεί και για την περιοχή Bjarnarflag, αφότου επανενεργοποιήθηκε η γεωθερμική δραστηριότητα μετά τις εκρήξεις στο ηφαίστειο Krafla (1975-84).
Γεωθερμικό πεδίο Námafjall. Φουμαρόλα
Η φουμαρόλα είναι μείγμα πολλών και διάφορων αερίων, με κύριο συστατικό τους υδρατμούς. Οι όξινες φουμαρόλες έχουν θερμοκρασία 800 βαθμούς Κελσίου και οι βασικές 200 βαθμούς κελσίου.
Ένας ηφαιστειακός πόρος (volcanic vent) είναι ένα άνοιγμα στην επιφάνεια της Γης απ΄ όπου εξέρχεται ηφαιστειακό υλικό. Οι ρηγματώσεις γύρω από τον ηφαιστιακό πόρο μπορούν να αποτελέσουν διεξόδους διαφυγής ηφαιστειακών αερίων δημιουργώντας τις ατμίδες ή φουμαρόλες (fumaroles).